Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Emotionel Intelligens i relations-arbejdet

I forhold til at styrke den enkelte medarbejder, arbejdsfællesskabet og ledelsen

Relationer er afgørende for succes 

Udviklingen af vores emotionelle intelligens bidrager ikke blot til at gøre os mere lykkelige. Den giver os en langt større mulighed for at motivere, og påvirke os selv, og andre.  

Emotionel intelligente mennesker håndterer stress, forebygger og løser konflikter på et langt højere niveau, end andre. Emotionel intelligens udvikler vores evne til optimalt at styrke den måde, vi møder forskellige typer af mennesker på, og i forskellige situationer. Den evne er fundamental, når vi skal danne tillidsfulde relationer . 

Relationer er essentielle for menneskers og organisationers succes og i vores arbejde indgår både emotionel intelligens og social intelligens i vores definition og i modellen, EI by HUMI.

Vores definition:
Din evne til at opfatte, vurdere og håndtere dine egne og andres følelser hensigtsmæssigt i forhold til dig selv og dine omgivelser.

Emotionel intelligens handler om at udvide og styrke forbindelsen mellem vores tanker og vores følelser, så vi agerer bevidst og hensigtsmæssigt i så mange situationer som muligt. Emotionel intelligens er med andre ord fundamentet til at opbygge, vedligeholde og udbygge optimale relationer med andre.
EI by HUMI
De forskellige kompetencer er inddelt i 4 hovedgrupper eller batterier og har, som illustreret, i alt 10 undergrupper. Hvert batteri bygger på hinanden i en naturlig videreudvikling af kompetencerne. Varige optimale relationer bygger for eksempel på selvindsigt og selvkontrol, samt evnen til at sætte sig i andres sted (empati).

Mangler en eller flere af disse kompetencer, vil relationen være påvirket negativt. Jo højere ”batteri-niveauet’ er, jo mere positivt påvirkes relationen.

Empati opfattes som en intern kompetence. En intern bevidsthed og ‘broen’ til at skabe gode sociale bånd. Vi skal genkende følelsen bevidst, før vi kan genkende den hos andre. Udover evnen til at sætte sig i andres sted og at forstå andre, indebærer empati også evnen til at lytte aktivt. Først når vi effektivt kan sætte os i andres sted, kan vi virkelig lytte til dem. Og det er evnen til at lytte til hinanden og virkelig forstå hinanden, der er fundamentet for at skabe gode relationer.
Emotionel intelligens (EI) har fået betydelig opmærksomhed i forskning inden for både psykologi og ledelse, og mange anerkendte forskere og institutioner har dokumenteret dens positive effekter på individets præstationer og samarbejde i arbejdslivet.
Nogle af de vigtigste forskningsresultater om, hvordan emotionel intelligens styrker både individet og samarbejdet på arbejdspladsen, omfatter:

1. Individets præstation:
Forskning har vist, at personer med høj emotionel intelligens er bedre til at håndtere stress, træffe velovervejede beslutninger og bevare motivationen, især under pres. Daniel Goleman, som er en af de mest anerkendte forskere inden for emotionel intelligens, understreger i sin forskning, at emotionel intelligens ofte er en større indikator for succes på arbejdspladsen end traditionelle mål som IQ. Højt EI kan forbedre selvbevidsthed, selvregulering og motivation, hvilket gør den enkelte mere resilient og tilpasningsdygtig i forskellige arbejdsmiljøer.

2. Forbedret samarbejde:
Emotionel intelligens styrker evnen til at forstå andres følelser og behov, hvilket forbedrer kommunikation og samarbejde i teams. Studier fra blandt andet Yale Center for Emotional Intelligence har dokumenteret, at ledere med høj emotionel intelligens opnår bedre samarbejde og større arbejdsglæde i deres teams. Medarbejdere, der føler sig forstået og anerkendt, er mere tilbøjelige til at bidrage til et positivt arbejdsmiljø, hvilket igen fører til bedre teampræstation og produktivitet.

3. Ledelse og arbejdsklima:
En undersøgelse fra Harvard Business Review viste, at ledere med høj emotionel intelligens skaber stærkere relationer med deres medarbejdere, hvilket reducerer konflikter og fremmer et positivt arbejdsklima. Goleman og andre har påpeget, at emotionelt intelligente ledere er bedre til at håndtere konflikter, fremme samarbejde og skabe et miljø, hvor medarbejdere føler sig engagerede og motiverede.

4. Minimering af konflikter og styrket trivsel:
Studier fra University of Pennsylvania har fremhævet, at emotionel intelligens kan mindske konflikter og øge den generelle trivsel på arbejdspladsen. Når medarbejdere forstår deres egne følelser og kan regulere dem, er de også bedre rustet til at håndtere andres følelser, hvilket fører til færre konflikter og en mere harmonisk arbejdsplads.

Emotionel intelligens styrker altså både individets evne til at navigere personlige og professionelle udfordringer og fremmer et stærkere samarbejde og et sundere arbejdsmiljø.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram