Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jalousi

Jalousi

Hvad er jalousi?

Jalousi er en helt almindelig følelse som vi alle føler ind i mellem.

Følelsen af jalousi er forbundet med oplevelsen af eller angsten for at miste en særstilling hos et menneske til fordel for en rival.

Følelsen medfører en række andre følelser, både overfor den person vi føler har svigtet os og overfor vores rival. Typiske følelser rettet mod den person vi føler har svigtet er, bitterhed, afmagt og mistro. Typiske følelser rettet mod vores rival er vrede og misundelse.

Hvad gør os jaloux

Det er forskelligt hvad der gør os jaloux. Den hyppigste faktor er vores kæreste. Ligesom søskende jalousi også er almindeligt i større eller mindre grad. Det kan dog være hvad som helst der udløser følelsen af jalousi.

Sund vs usund jalousi

Jalousi har som alle vores følelser et formål. Det vil sige, at som udgangspunkt er følelsen af jalousi positiv. Det betyder ikke, at følelsen er behagelig, bare at den har et budskab til dig.

Som med alt andet i livet – alt med måde.

Sund – eller positiv – jalousi er en retningsviser der fortæller dig, at en eller flere af dine grænser er overskredet.

Usund – eller negativ – jalousi overtager kontrollen af din reaktion på din følelse af jalousi. Kort sagt, følelsen ‘kaprer’ kontrolrummet og smider den rationelle del af dig ud.

Et eksempel

Din kæreste danser for tæt med en anden.

Den usunde jalousi overtager din reaktion, så du farer ud på gulvet og skælder ud på både din kæreste og dansepartneren. I nogle tilfælde bruger du måske endda fysisk vold.

Resultatet bliver sandsynligvis, at du og din kæreste skændes uden at I får snakket om det reelle emne. Det bliver mest beskyldninger. Fortsætter dette holder jeres forhold næppe i længden.

Den sunde jalousi reaktion er, at du erkender, du er jaloux. Du anerkender det er fordi de danser for tæt i forhold til, hvad du mener er i orden. Du finder et tidspunkt, hvor du og din kæreste kan sidde i fred og ro og tale sammen. Du fortæller, hvad du føler, når din kæreste danser så tæt med en anden. Sammen finder I en fælles forståelse for, hvad der er ok i jeres forhold og hvad der ikke er.

Din rationelle del har bevaret kontrollen i kontrolrummet, samtidig med, at du har anerkendt din følelse af jalousi. Du har sat din grænse og det var følelsen der fortalte, at der var behov for en tydeligere grænse. I er kommet tættere på hinanden og jeres parforhold er blevet styrket.

Når jalousien overtager alt

Hvis jalousien og de bagvedliggende følelser og angsten for at miste kommer til at fylde for meget, kan det betyde, at vi bliver kontrollerende, dominerende og vil begrænse modpartens frihed og råderum, og så er det jalousien kan blive farlig. Den ene part føler sig forrådt, svigtet og frustreret, mens den anden part føler sig krænket, domineret og holdt som gidsel. Det kan kun give konflikter i et parforhold eller i de relationer vi har.

Jalousi rammer vores selvværd

Jalousi er ofte så tabu belagt, at vi skammer os over at føle den. Vi føler os som et dårligt menneske, er flove og benægter vi er jaloux. Vi har kort sagt ofte svært ved at rumme følelsen, fordi vi prøver at skubbe den væk.

Når vi tænker sådan om os selv, svækker vi vores selvværd. Jo lavere selvværd, jo lettere bliver vi jaloux. Så en ond spiral er indledt.

Håndterer vi ikke vores jalousifølelser hensigtsmæssigt, vil vi på sigt ødelægge vores relationer med dem vi er jaloux på, samtidig med at vi får det sværere og sværere med vores eget selvværd. Hvilket vil vanskeliggøre vores evne til at skabe succes i vores liv, både privat og arbejdsmæssigt.

Det handler om at udvikle en sund reaktion på jalousi

Du kan udvikle din evne til at håndtere følelsen af jalousi. Det handler i bund og grund om, at du lærer dig selv bedre at kende, anerkender dine grænser og forstår at kommunikere dem hensigtsmæssigt. Det lyder let, selvom støtte og vejledning undervejs ofte er en fordel.

Kontakt os og lad os sammen finde det der vil hjælpe dig bedst.


Relaterede artikler

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram